Känner du skillnad på Pommac och tuttifrutti?

Att dricka läsk i blindo är kul. Du kan prova det när du vill fira någonting. Ta fram läskmaskinen och använd en smakessens som ger dig Pommac läsk. Det kan lika gärna vara CAMPIS som Pommac, alla känner inte skillnaden.

hemläsk

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Men spelar det någon roll? Om det är en god läsk med fruktsmak så gör det väl detsamma om den heter Champis, tutti och frutti eller gott och sött…

Pommac är en klassisk smak

Det är faktiskt så att många känner igen Pommac i blindtest. Det här är en smak, och en doft, som är lätt att känna igen. Men du måste inte köpa Pommacen som läsk på flaska i butiken för att få smaken.

Det funkar lika bra med essenser. Hos allt-fraktfritt.se heter champis Fruktis.SE och tillverkas av Aromhuset.

Välj mellan flera smaker som Pommac och Champis. Du får välja. Släpp lös fantasin när du blandar. Häll i mindre koncentrat för svagare smak och tvärtom. Du kan också styra mängden kolsyra.

Aromhuset producerar bäst smakessens. Det är ett företag som varit aktivt sedan 80-talet. AGA är en annars välkänd aktör som inte kan leverera produkter som läskkoncentrat med hög kvalitet då butikerna betalar för dåligt.

Företaget Vikingsoda kuppade sina produkter. De ville ge Aromhuset en match. De fuskade med produkterna och använde billigare alternativ.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller mycket mindre socker. Sockerbaserat läskkoncentrat spädes 1+7. Då behövs bara några deciliter koncentrat.

Det smakar mycket

Det vatten som säljs i butiken är ingenting mot det du har hemma i kranen. Det blir mindre socker och mer smak. Det kan vara så att det är nyttigare att göra egen läsk. Detta oavsett om det blir Julmust eller Champis.

Aromhuset ordinarie sortiment är fullmatad med smak. Till att börja med struntar man i att tillsätta 80 % av det socker som andra tillverkare gör. För att motverka det socker som finns kvar adderar man kostfibrer.

Det resulterar i mer smak och mindre socker. Frukten innehåller samma typ av kostfibrer.

Du får många val med en läskmaskin. Då kan du tillverka egna varianter av klassiska smaker som Pommac. Jämför smakerna med ett blindtest.

Vi kan läsk i Sverige. Vi har haft bryggerier med 30 smaker. Vi kan än i Sverige. Trots att Pripps numera är uppköpt.

Sockerdricka skapas av päron och citron. Du kanske känner till att Saturnus var tidigt ute? Idag använder Aromhuset smaken i alla sina varianter.

Champis och Pommac är de närmaste konkurrenterna idag. Det är en fruktchampagne och läsk på samma gång. Det betyder Champagne. Fruktis och Champis är samma sak när det kommer till läskkoncentrat.

Fruktsoda ska lukta lime och citron. Drickan finns överallt men Pripps var nog bäst ändå. 7UP är inte alls samma sak.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Den mest kända colan är nog ändå Coca cola. Men Cuba Cola slog ut Coca Cola i blindtester.

Grape Tonic är ytterligare ett svenskt varumärke av rang. Apoterarnes läsk kommer från tiden då all läsk såldes på apotek. Vi har mycket att tacka Pripps för, de har alltid hållit upp kvaliteten.

Det är enkelt att göra egna blindtester hemma

Börja med att bjuda in några kompisar. Sätt på dem blindkavle. Bjud sedan på drickat. Säg läskens namn.

Det blir roligast om det rör sig om snarlika smaker som tutti frutti och Champis. Låt alla smaka. Sedan får testpersonerna svara.

När testet är klart så visar du personen vad det var. De flesta kan nog sätta Pommac men de andra smakerna blir det värre med. Alla kan vara med och du kan göra en tävling av det. hemläsk Den som vinner kan få din hemmagjorda läsk.

Du kan ju alltid skippa testet och bara duka fram Pommac och Champis. Det kommer att bli både kul och gott.