Känner du igen Pommac-smaken?

Att testa läsk är kul. Du kan prova det när du vill fira någonting. Använd smakessensen för Pommac-läsk. Pommac, Champis och tuttifrutti det smakar ju ganska lika.

sockerdricka

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Det kanske inte har någon betydelse? Så länge det funkar att dricka så är det väl inget att bry sig om?

Pommac är en klassisk svensk läsk som många känner igen

Pommac brukar vara lättast att peka ut. Det doftar en välbekant doft. Men du behöver inte köpa Pommac i flaska.

Du kan lika gärna köpa läskkoncentrat och använda för att göra egen läsk. Hos allt-fraktfritt.se heter champis Fruktis.Aromhuset är som vanligt tillverkare.

Pommac och Champis är bara några av alla de smaker som finns att välja bland. Du väljer. Blanda som du vill med koncentrat. Smaken kan anpassas med hjälp av olika nivå på koncentraten. Välj också hur mycket kolsyra du vill ha.

När det kommer till koncentrat är Aromhuset bäst. De har levererat i 30 år. Företag som AGA kan inte konkurrera då marginalerna är för låga.

Vikingsoda kuppade sina koncentrat. De började sälja kvalitetskoncentrat i nivå med Aromhuset. När försäljningen etablerats bytte de till billiga råvaror och sötningsmedel.

Aromhusets läskkoncentrat skalar ned på sockret när de utvecklar produkter. Läskkoncentratet spädes 1 + 7. Då behövs bara några deciliter koncentrat.

Fullpackad med smak

Smaksatt vatten är godare än många av de läskedrycker som säljs idag. Det blir mindre socker och mer smak. Man skulle nog säga att detta är nyttigare än läsk. Detta oavsett om det blir Julmust eller Champis.

Aromhuset har tagit detta ett steg längre i sina vanliga (ej sockerfria) läskkoncentrat. Först är sockret reducerat med 80%. För att motverka det socker som finns kvar adderar man kostfibrer.

Det resulterar i mer smak och mindre socker. Frukten innehåller samma typ av kostfibrer.

Du får många val med en läskmaskin. Med den kan du tillverka Pommac. Jämför smakerna med ett blindtest.

Vi har varit stora på läsk i Sverige. Smakmässigt har vi i Sverige haft flest varianter. Vi kan än i Sverige. Detta trots att Pripps numera ägs av Carlsberg.

Kombinationen päron och citron ger sockerdricka. Redan på 1900-talet lanserades originalsmaken av Saturnus. Smaken lever vidare genom Aromhuset.

Pommac och Champis är konkurrenter. Det är en fruktchampagne och läsk på samma gång. Det betyder Champagne. Om du vill handla koncentratet ska du leta efter namnet Fruktis.

Fruktsoda utan lime och citron är ingen fruktsoda Drickan finns överallt men Pripps var nog bäst ändå. Bättre än Merri, 7Up och allt vad de heter.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Coca cola har gjort cola världskänt. Men vissa menar att Cuba Cola smakar mer.

Grape Tonic är en annan svensk läsk. Apoterarnes läsk kommer från tiden då all läsk såldes på apotek. Vi kan tacka Pripps för mycket.

Det är enkelt att göra egna blindtester hemma

Bjud in några kamrater som är nyfikna på läsk och smaker. Sätt på dem blindkavle. Servera sedan det som ska testas. Säg läskens namn.

Det blir roligast om det rör sig om snarlika smaker som tutti frutti och Champis. När du har gjort tre glas så får varje person testa utan att se drycken. Sedan får testpersonerna svara.

När testet är klart så visar du personen vad det var. De flesta kommer nog att känna igen Pommac. Gör en tävling av det. champis essens Vinnaren kan få hemmagjord läsk.

Du kan bjuda på Pommac och Champis direkt också. Det blir gott.